Over Hemelse inspiratie voor aards genot

28 nov
Linden - OC Sint-Kwinten # 10942

Hemelse inspiratie voor aards genot

De geschiedenis van de klooster- en abdijkeuken.

Spreker: Eddie Niesten

vrijdag 28 november 2025 om 20:00 uur

Vrijdag 28 november 2025 20:00 uur - OC Sint Kwinten Linden

Onze cultuur zou veel minder rijk zijn zonder de bijdragen van monniken en zusters. Naast hun religieuze opdrachten, namen zij vaak bestuurstaken op, zorgden voor de ontginning van landbouwgronden en legden de eerste “proeftuinen” aan. Maatschappelijk vervulden zij tal van taken, met armoedebestrijding en ziekenzorg. Zij legden de basis voor (land- en tuinbouw)onderwijs en de eerste “handboeken”. Zij ontwikkelden de eerste “kookboeken”. Ook in roerige tijden hielden zij stand en bewaarden al deze wijsheid. Tegelijk brachten zij hun kennis in de praktijk en werden culinaire pioniers.

De lekenmaatschappij nam over maar hier en daar wordt het werk voortgezet. Hoeft gezegd dat hun (verborgen) leven en (culinaire) bezigheden ook nu nog tot de verbeelding spreken. Redenen te over om kennis te maken met harde werkers, geïnspireerd door de hemel, die evenwel ook het aardse genot wisten te smaken!

Eddie Niesten (1951 – Maastricht) studeerde talen, communicatie, buitenlandse politiek en marketing aan de universiteiten van Antwerpen, Brussel en Hasselt. Hij verzorgde diverse uitgaven over Belgische en Europese geschiedenis. Daarbij heel wat boeken rond landbouw, voeding en culinaire ontwikkelingen. Over deze thema’s geeft hij lezingen, verzorgt hij bijdragen in de media en organiseert hij (originele) gegidste cultuurhistorische wandelingen in Antwerpen, Brussel, Luik en Maastricht.

Hij publiceerde onder meer “Goesting in Vlaanderen”, “Op de wijze van de chef”, “De Keuken van ons Moeder” (bekroond in Nederland),  “Tweemaal oorlog, driemaal honger. 1914-1944” ,“De Keuken van mijn Kindertijd”, “De Culinaire Ziel van Nederland”, “1968 voorbij. Van liever lief tot bittere woede” en “De oorlogskeuken. Vrouwen aan het thuisfront”.

Hij is initiatiefnemer van “Het huis van het goeie leven”, met o.m. een zeer uitgebreide culinair-historische bibliotheek (Geel).